Mimar Sinan kimdir? Koca Sinan diye de anılır. Aslında askeri kökenli bir yeniçeri olan Sinan yaptığı yapıtlarla dünyanın en büyük mimar ve yapı sanatçıları arasına girmeyi başarmıştır. Osmanlı padişahları Kanuni Sultan Süleyman, 2. Selim ve 3. Murat dönemlerinde Baş Mimar olarak görev yapmıştır. Yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca ünlü bir sanatçıdır.
Mimar Sinan kimdir? sorusuna cevap vermeye devam ediyoruz. 29 Mayıs 1490’da Kayserinin Ağırnas köyünde doğmuştur. 1512 yılında Padişah Yavuz Sultan Selim hükümdarlığı sırasında Rumeli’de var olduğu gibi Anadolu da da başlatılan asker devşirme uygulamasıyla 21 yaşlarında genç bir delikanlı olarak İstanbul’a Acemi oğlanlar kışlasına girdi. Burada dülgerliği öğrenip çağın önemli mimarlarının yanında çalişma fırsatı bulmuştur.
Mimar Sinan biyografisine devam ediyoruz. Daha sonra ordunun yapı ihtiyacını karşılamaya yönelik kollarda çeşitli görevler üstlenen ve yeteneğiyle dikkat çeken Sinan, katıldığı yapım ve onarım çalışmalarıyla ve orduyla birlikte sefere gittiği yerlerde inceleme fırsatı bulduğu farklı mimari yapılarla bu konuda kendini sürekli eğitmiştir.
1516-1520 yılları arasında yapılan Mısır seferinden sonra Yeniçeri ocağına alınmıştır. Padişah Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1521 yılında katıldığı Belgrad ve 1522 yılındaki Rodos seferinden sonra subaylığa yükselmiştir. 1526 yılında yapılan Mohaç seferinden sonra, yeteneklerinden dolayı terfi ettirilerek cephane sorumlusu görevi verilmiştir. Sinan, 1529‘da Viyana kuşatmasına , 1529-1532 arasında Almanya, 1532-1535 arasında da Irak’a düzenlenen, Bağdat ve Tebriz seferlerine katılarak aynı zamanda iyi bir asker olarak kendini kanıtlamıştır.
Mimar Sinan Haseki ünvanını nasıl kazandı? 1535 yılında yapılan son Bağdat seferinde, Van Gölü‘nün üstünden geçecek üç geminin yapımını başarıyla tamamlayarak göz doldurmuş bu başarısından dolayı Sinan’a haseki ünvanı verilmiştir.
Anadolu ve Akdeniz kültürlerine sahip çıkan Mimar Sinan, birçoğu İstanbul’da olmak üzere , 84 adet cami, 52 adet mescit, 57 t ademedrese, 7 okul ve darülkurra, 22 türbe, 17 imaret ve 3 darülşifa, 7 adet su yolu kemeri, 8 adet köprü, 20 adet kervansaray, 35 köşk ve saray, 6 ambar ve mahzen, 48 hamam ve kaydı olmayanlarla beraber, üç yüz elliyi aşkın yapının baş mimarlığını üstlenmiştir. En bilinen ve ünlü eserleri arasından Süleymaniye Cami, Haseki Külliyesi, Haseki Camii, Selimiye Cami, Eski Valide Camii, Mihrimah Sultan Külliyesi, Mihrimah Sultan Cami, Şehzade Cami, Cihangir Cami, Şah Sultan Cami, Rüstem Paşa Cami, Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi, Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü, Kılıç Ali Paşa sayılabilir.
1538 yılında yapılan Moldova seferinin ardından 1539 yılında saray Baş mimarı olarak Mimar Acem Ali’nin ölümü üzerine onun yerine Sarayın Baş mimarı olan Sinan, öldüğü yıla kadar bugünkü devlet sisteminde bayındırlık bakanlığı adını almış bu görevi sürdürdü. Mimarbaşı olarak üstlendiği ilk görev Padişah Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan tarafından 1539 yılında yaptırılan Haseki külliyesidir.
Haseki Sultan cami Mimar Sinan’ın ilk Kagir kubbeli cami olarak tanımlanır. Mimar Sinan’ın Saray Baş mimarı olduktan sonra yaptığı ilk önemli ve özgün yapı olarak 1542 de yapımına başlanan İstanbul Üsküdar’daki Mihribah Sultan Külliyesi söylenebilir. Mimar Sinan’ın Mimarbaşı olarak yaptığı bir diğer önemli bir eser ise Ünlü Türk denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa için Beşiktaş’ta deniz kenarında yaptığı türbedir. Barbaros Hayrettin Paşa daha sağlığında iken Mimar Sinan’dan bu türbeyi yapmasını talep etmiştir.
1543 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın genç yaşta kaybettiği oğlu Şehzade Mehmet’in anısına yaptırılan ve 5 yıl süren Şehzade Mehmet Cami Mimar Sinan’ın çıraklık eserim olarak nitelendirdiği yapıdır. Mimar Sinan daha Mimarlık yaşamının başındayken bu meydana getirdiği eseriyle İstanbul’un yeni Peyzaj çalışmasına ilk fırçayı vuruyor.
Mimar Sinan’ın Kalfalık eserim dediği Süleymaniye Cami ve 18 yapıdan oluşan Külliyesi adeta bu topraklarda yükselen bir medeniyetin simgesi olmuştur. Mimar Sinan’ın 1968 yılında yapımına başladığı 1574 yılında tamamladığı Selimiye Cami sanatını, dehasını ve teknik birikimini tümüyle sergilediği bir doruk noktasıdır. Edirne’de yapılan ve çok uzaklardan bile fark edilen bu muhteşem yapı Mimar Sinan’ın Ustalık eseri olmuştur. Üsküdar’da 1570 li yıllarda başlanan ve 1583 yılında tamamlanan Atik Valide Sultan Cami ve Külliyesi Mimar Sinan’ın son büyük eseri olarak adlandırılabilir.Mimar Sinan’ın son yaptığı eser ise Manisa’da bulunan Murat Paşa Camidir.
Mimar Sinan, 17 Temmuz 1588 yılında Osmanlı başkenti İstanbul şehrinde hayata veda etti. Mimar Sinan’ın Türbesi, Süleymaniye Külliyesinde bulunan Haliç duvarının önündedir.
Bu makale yardımı ile Mimar Sinan kimdir sorusuna cevap alabildiğinizi umuyoruz. Tüm Performans ve Proje ödevleri için eğitim arşivi yanınızda.
Sitemizde tüm Tarih ödevleri mevcuttur. Bu veriler için Türk Tarih Kurumundan faydalanılmıştır.